חשיבותו של ויטמין D למניעת מחלות שונות

רבות ידוע על החשיבות של ויטמין D לבניית ושמירה על עצמות בריאות. הסיבה לכך היא שהסידן, המרכיב העיקרי בעצם, יכול להיספג במעי רק כאשר קיים ויטמין D. גופינו מייצר ויטמין D כאשר אור שמש ישיר ממיר כימיקלים בעורנו לצורה הפעילה של הוויטמין הנקראת קלציפרול.

ויטמין D אינו מצוי במזונות רבים, אך ניתן להשיג אותו מחלב מועשר, דגני בוקר מועשרים, ודגים שומניים כמו סלמון, מקרל וסרדינים.

כמות הוויטמין D המיוצרת בעור תלויה בגורמים רבים, כולל הזמן ביום בו מתרחשת החשיפה לשמש, עונה, מקום המגורים והפיגמנטציה של העור. ייצור ויטמין D עשוי לרדת או להיעדר לחלוטין במהלך חודשי החורף. קרם הגנה, אף שהוא חשוב, יכול גם להפחית את ייצור הוויטמין D.

מבוגרים רבים אינם נמצאים בחשיפה קבועה לאור שמש ולכן לרוב הם בעלי מחסור בוויטמין D, דבר העלול להיות קריטי לעצמותיהם בגיל זה.

ויטמין D למניעת מחלות

כיום ידוע על חשיבותו של וויטמין D במניעת אוסטאופורוזיס

מחקרים מראים כי אנשים שמקבלים מספיק ויטמין D וסידן בתזונה שלהם יכולים להאט את אובדן מינרלי העצמות, לעזור במניעת אוסטאופורוזיס ולהפחית שברים בעצמות.

אך ויטמין D אינו חשוב רק למניעת אוסטאופורוזיס. מחקרים שנעשו בשימוש בוויטמין D בתנאים מסוימים מראים כי הוא יכול לסייע גם במקרים הבאים:

סרטן. מחקרים מראים כי ויטמין D, במיוחד כאשר הוא נלקח עם סידן, עשוי לסייע במניעת סרטנים מסוימים, ביניהם סרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן השחלות.

סוכרת. מחקרים הראו כי מחסור בוויטמין D מוביל לפגיעה בהפרשת אינסולין מהלבלב וגורם לאי סבילות לגלוקוז, בעוד שתיקון רמות הוויטמין D תיקנו את החריגות הללו. במחקר תצפיתי אחר נמצא כי נטילת תוספי תזונה המכילים ויטמין  D וסידן עשויים לעזור במטבוליזם של גלוקוז.

בריאות קוגניטיבית. מחקרים מוקדמים מראים כי ויטמין D עשוי למלא תפקיד בבריאות הקוגניטיבית. במחקר קטן אחד שנערך בקרב מבוגרים בגיל 60 ומעלה שטופלו לדמנציה, החוקרים מצאו כי נטילת תוסף ויטמין D סייעה בשיפור התפקוד הקוגניטיבי.

תסמונות תורשתיות. ניתן להשתמש בתוספי ויטמין D לסיוע בטיפול בתסמונות תורשתיות הנובעות מחוסר יכולת לספוג או לעבד ויטמין D, כגון היפופוספטמיה משפחתית.

טרשת נפוצה. מחקרים מראים כי תוסף ויטמין D לטווח הארוך מפחית את הסיכון לטרשת נפוצה.

אוסטאומלציה. תוספי ויטמין D משמשים לטיפול במבוגרים עם מחסור חמור בוויטמין D, וכתוצאה מכך אובדן תכולת המינרלים בעצמות, כאבי עצמות, חולשת שרירים ועצמות רכות (אוסטאומלציה).

דכאון. מחקרים הראו כי רמות נמוכות יותר של ויטמין D נמצאו באנשים עם דיכאון לעומת קבוצת הביקורת. במחקר אחר נראה כי בקבוצה עם ויטמין D נמוך יותר נמצא סיכוי גבוה יותר לסבול מדיכאון.

רככת. מצב נדיר זה מתפתח אצל ילדים עם מחסור בוויטמין D. הוספת ויטמין D יכולה למנוע את הבעיה ולטפל בה.

ההמלצות לכמות היומית הנדרשת של ויטמין D תלויות בגיל, כך לדוגמא מעל גיל 50 ההמלצה כיום עומדת על IU 800-1000 ליום, וישנם אף מחקרים חדשים שממליצים לקחת עד 2000 IU ביום. בנוסף כדאי לשים לב להבדל בין תוספי תזונה המכילים ויטמין D לבין תרופות המכילות ויטמין D. על תרופות ישנן דרישות איכות ובקרה שאינן חלות על תוספי תזונה. תרופות הינן בעלות התוויה טיפולית ועוברות בדיקות רבות המבטיחות יציבות ואיכות גבוהה משמעותית של חומר הגלם וכן דיוק ואחידות במינון בכל טבליה. לעומת זאת, בתוספי תזונה, חומר הגלם הינו ברמת מזון וכך גם הדרישות לייצורו הן ברמת תעשיית מזון. בתוספי תזונה אין חובה לבדיקת תכולה עבור כל אצווה לפני שחרור לשוק.

להמשך קריאה על ההבדל בין תוסף תזונה ותרופה לחצו כאן

אמנם ברוב המקרים מדובר עדיין במחקרים ראשוניים אך אין ספק כי לוויטמין D יש חשיבות רבה במניעת מספר רב של מחלות ולכן חשוב לצרוך אותו במידה מספקת וממקור איכותי.

*המידע המובא אינו מהווה יעוץ רפואי

References:

ויטמין D3




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות