על הקשר בין סוכרת לעצירות

כאשר מספר חולי הסוכרת נמצא בעליה מהירה ומתמדת, אין זה מפתיע שסוכרת נחשבת לאחת המחלות הנפוצות בעולם. סוכרת שאינה מטופלת עלולה לגרום לנזק בכלי דם, עצבים, ואיברי גוף נוספים. אולם סיבוך נוסף שעשוי להופיע בקרב חולי סוכרת הוא עצירות. 

אצל חולי סוכרת משני הסוגים (סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2), עצירות עשויה להיגרם בשל פגיעה במערכת העצבים הנקראת "נוירופתיה סוכרתית". מדובר בסיבוך די נפוץ של מחלת הסוכרת אשר יופיע אצל כ- 60% מהחולים, כאשר ככל שעולים בגיל, כך עולה גם הסיכון להופעתה של פגיעה עצבית. 

הפגיעה העצבית למעשה נגרמת כתוצאה מרמת גלוקוז גבוהה בדם, אשר בתורה פוגעת בהולכה העצבית, וכאשר זה קורה, הגוף יתקשה להעביר תחושות מהמוח לגוף ובחזרה. פגיעה זו יכולה להשפיע על כל איברי ומערכות הגוף, ובכלל זה, על מערכת העיכול והגפיים.

איך פגיעה עצבית באה לידי ביטוי?

פגיעה עצבית בגפיים עשויה לכלול שלל תסמינים כמו למשל: תחושות נימול, כאבים, חולשה, עקצוצים, שריפה ופגיעה ברפלקסים ובתנועת הגפיים. כאשר הפגיעה העצבית מתרחשת במערכת העיכול, התסמינים שיופיעו יהיו הקאות, בחילות, שלשולים או עצירות. פגיעה עצבית במערכת העיכול, מוכרת גם בשם "נוירופתיה אוטונומית".

כרבע מחולי הסוכרת סובלים מעצירות שנגרמת עקב פגיעה בעצבוב שרירי המעי. הסיבה לעצירות קשורה בעצבוב לקוי של המעי הגס המוביל לדיכוי הרפלקס שתפקידו לרוקן את הצואה מהמעי הגס (Gastrocolic reflex). עצבים באזורי המעיים שולטים בפסולת המזון המוצק הנותרת במעיים. במקרה של נזק למערכת העצבים, או לחלופין כאשר רמות הגלוקוז בדם גבוהות, התפקוד של המעיים יהיה איטי, מה שיוביל לכך שייקח זמן לפסולת המוצקה לעבור דרך המעיים, משם הדרך לעצירות תהיה קצרה. מלבד יציאות בתדירות נמוכה, בהרבה מן המקרים היציאות יהיו גם מלוות בכאב ומאמץ.

תרופות – סיבה נוספת לעצירות

סיבה נוספת לעצירות היא שחולי סוכרת הסובלים מנוירופתיה סוכרתית נוטלים לעיתים תרופות להקלת תסמיני סוכרת העשויות להאט את תנועות המעיים ולגרום לעצירות. בתרופות ממשפחת ה SNRI עצירות הינה תופעת לוואי המופיעה לעיתים קרובות. בסקר שנערך בשנת 2004 נמצא ש 41% מהמטופלים שנטלו תרופות אופיואידיות לשיכוך כאב, סבלו מעצירות ברמות חומרה שונות. לכן מומלץ ואף רצוי להתייעץ עם הרופא לגבי תופעות הלוואי של כל התרופות.

חשוב לציין, שאומנם עצירות יכולה להשפיע על איכות החיים, אך אין היא מהווה איום, גם כאשר מדובר בחולי סוכרת. יחד עם זאת, כן נדרש מכם לשים לב לנושא, ובמידה והתופעה גורמת לתסמינים מעיקים, לשינויים בהרגלי היציאות ולאי נוחות שרק מתעצמת עם הזמן, כן כדאי לפנות לייעוץ רפואי.

איך לשחרר עצירות?

קודם כל ולפני הכל, אם מתמודדים עם עצירות, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל או עם אחות קופת חולים כמה שיותר מהר, ולא לאפשר לתופעות הלוואי להתעצם. בנוסף, מומלץ לנקוט בפעולות הבאות:

  • שליטה על רמות הסוכר בדם – במקרים רבים, השליטה היא הפתרון הטוב ביותר לוויסות מערכת העיכול והתמודדות עם תסמיני העצירות בסוכרת. שליטה ברמות הסוכר בדם מונעת נזק עצבי העלול להוביל לעצירות, ללא קשר לתזונה או רמת הפעילות.
  • הגברת צריכה של סיבים תזונתיים – הסיבים התזונתיים מגבירים את תחושת השובע, מסדירים את תפקודה של מערכת העיכול ואף מסייעים לאזן את רמות הסוכר והכולסטרול בדם. מקורות טובים לסיבים תזונתיים הם ירקות ופירות (עם הקליפה, בה נמצאים רוב הסיבים התזונתיים), קטניות, דגנים מלאים, גרעינים וזרעים. הקפידו על תזונה מאוזנת ועל תפריט מובנה לאורך היום. 
  • שתיה מרובה של מים – כאשר סובלים מעצירות הצואה מתקשה בתוך המעי. מים יכולים לרכך את הצואה ולכן יש להקפיד על שתיה מרובה. הקפידו על שתיית מים גם כאשר אינכם חשים צמא על מנת לחוש הקלה.
  • פעילות גופנית – סוגים שונים של פעילות גופנית כמו תרגילי בטן או טכניקות הרפיה, ישפיעו על תפקודיה של מערכת העיכול. הקפידו לבצע פעילות גופנית לאורך השבוע וליהנות מהשפעותיה המיטביות שעשויות לשפר את פעילות המעי ולהועיל לכם במקרה של עצירות. כמו כן, נסו להתרוקן בשעה קבועה במהלך היממה ובכך להרגיל את המעי לפעילות סדירה.

לבסוף, אם העצירות אינה מסתדרת מעצמה, כן רצוי לפנות לרופא המטפל על מנת להיבדק ובמידת הצורך, לקבל מרשם לתרופות או תכשירים לטיפול בעצירות.

*אין במידע זה שום יעוץ או המלצה רפואית

גליצרין פורטה




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות