באיזה שלב בחיים יכולים להופיע אצלי תסמיני טחורים?
טחורים הם כלי דם שנמצאים בפי הטבעת וברקטום התחתון (חלקו האחרון של המעי הגס) באופן טבעי. כלומר, הם נמצאים אצל כל אחד ואחת, ותפקידם הוא לעזור לנו לשלוט טוב יותר על היציאות שלנו, בין יתר הדברים.
אולם ישנם מקרים שכלי הדם הללו מתרחבים, נמתחים או צונחים וגורמים לדלקת, קרע או פקקת ואז הבעיות מתחילות. אם שאלתם את עצמכם אם ישנם גורמי סיכון לטחורים או שכולם עשויים לסבול מטחורים בבוא הזמן, ריכזנו לכם כמה מהפרטים החשובים.
הסיבות העיקריות להופעת טחורים
ישנן כמה וכמה סיבות שעלולות להוביל לטחורים, ביניהן:
- עצירות או שלשול כרוני - יכולים להיגרם כתוצאה מתזונה לקויה, שינויים בהרגלי התזונה, שימוש בתרופות, מחלה, שינוי בחילוף החומרים וכדומה.
- לחץ דם גבוה בווריד הכבד הפורטלי - ווריד שאחראי על ניקוז הטחורים כאשר לחץ דם גבה בווריד זה עשוי להיגרם ממחלה.
- הריון - זמן בו נפח הדם עולה, הרחם כבד, השרירים נחלשים ומופעל לחץ שיכול לגרום לטחורים.
- גיל - ככל שמתבגרים קיים סיכון גדול יותר לצניחת טחורים בין אם בשל חולשה, איבוד טונוס השרירים או שינוי בהרגלי היציאות שמוביל לעצירות.
- אי ספיקת לב - מעלה את הלחץ בוורידים ועשויה לגרום גם לטחורים.
- תורשה - מסבירה 10% ממקרי הטחורים.
- לחץ תוך בטני שנגרם כתוצאה ממאמץ.
- משקל עודף.
- פעילות גופנית מאומצת או לחלופין, חוסר בפעילות גופנית.
- מצבי סטרס.
אילו סוגי טחורים יש ומה התסמינים של כל אחד?
המון אנשים סובלים מטחורים במלוא מובן המילה, טחורים יכולים לגרום לסבל רב ולכאבים חזקים, בעיקר בזמן שנמצאים בשירותים.
טחורים נחלקים לשני סוגים: טחורים חיצוניים או טחורים פנימיים.
טחורים חיצוניים
טחורים חיצוניים נמצאים על פי הטבעת או מחוץ לו, כשהם עטופים ברקמת העור של פי הטבעת. מכיוון שאותה רקמת עור עשירה בתאי עצב ועבה יחסית, טחורים אלו כואבים יותר. עם זאת הם ידממו הרבה פחות לעומת טחורים פנימיים.
טחורים פנימיים
טחורים פנימיים נמצאים בחלק הפנימי של פי הטבעת, ובחלקו התחתון של הרקטום. טחורים אלו מכוסים ברירית של המעי הגס, שזו שכבה דלה בתאי עצב ודקה יחסית. לכן הם יהיו פחות כואבים אך ידממו הרבה יותר.
לטחורים פנימיים יש ארבע דרגות חומרה:
- טחורים פנימיים שאינם מורגשים.
- טחורים שיוצאים החוצה בזמן היציאה וחוזרים פנימה מעצמם.
- טחורים שיוצאים החוצה במהלך היציאה אך לא חוזרים פנימה מעצמם (יש לדחוף אותם חזרה).
- טחורים שיוצאים החוצה מפי הטבעת במהלך היציאה אך אי אפשר להכניס אותם בחזרה.
כיצד נזהה תסמיני טחורים?
הסימן הראשון לטחורים יהיה הופעה של דם בצואה לאחר יציאה. תסמיני טחורים אחרים יהיו דליפת צואה, כאבים או חוסר נוחות סביב פי הטבעת, גירוד וגירוי באזור ובליטה או נפיחות סביב פי הטבעת. האבחנה יחסית פשוטה לאחר תשאול המטופלים הרופא יבצע בדיקה.
אם הטחורים חיצוניים ניתן לזהות אותם באופן יישיר במהלך בדיקה גופנית. אם הטחורים פנימיים, הרופא ישתמש במכשיר ייעודי שנקרא אנוסקופ כדי לזהות אותם.
איך מונעים תסמינים של טחורים?
הדרך הטובה ביותר לטפל בטחורים היא להימנע. הקפדה על תזונה בריאה ועשירה בסיבים תזונתיים ומוצרי חלב שתרכך את הצואה, שתייה מרובה של מים ופעילות גופנית סדירה יכולות לעשות פלאים לגוף. כמו גם הימנעות ממאמץ בזמן היציאות או מישיבה ממושכת.
אם בכל זאת סובלים מטחורים יש כמה וכמה אפשרויות להקל עליהם על ידי משחה לטחורים אשר מאלחשת את האזור, משככי כאבים מקומיים, תחבושות קרות, שטיפת האזור כמה פעמים ביום ושימוש בבידה.
וכאשר אפשרויות אלו לא עוזרות, לעיתים יומלץ על טיפולים יותר פולשניים כמו למשל טיפול בחשמל או בלייזר, הקפאת הטחור, הטרשה (הזרקת חומרים מנוונים לטחורים) ואפילו ניתוח במקרים מסויימים.