כיצד הכורכום יכול לסייע במניעה וטיפול במחלת הסוכרת?

סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) מוגדרת כמגיפה של המאה ה-21.

הערכה היא שכ 8.5% מאוכלוסיית העולם כיום חולה בסוכרת.

בישראל בלבד ישנם כ-500 אלף חולים המקבלים טיפול תרופתי, מחציתם אינם מאוזנים, וישנם עוד רבים שאינם מאובחנים כלל.

סוכרת שאינה מטופלת עלולה להפוך למחלה קשה עם סיבוכים רבים המשפיעים לרעה וגורמים לירידה באיכות החיים, לכן יש חשיבות רבה לאבחון וטיפול מוקדמים.

העלייה המתמשכת בשכיחות מחלת הסוכרת בעולם ככלל ובישראל בפרט הפכה את העיסוק במחלה ובדרכי הטיפול בה לנושא חשוב שיש לו השפעה רבה על  בריאות הציבור.

סוכרת

מהי סוכרת מסוג 2 ( סוכרת מבוגרים) ?

סוכרת סוג 2  או סוכרת המבוגרים, היא מחלה מטבולית כרונית הגורמת להפרעה בחילוף החומרים של הפחמימות בגוף.

סוג זה של סוכרת מתפתח בהדרגה כאשר הלבלב עדיין מייצר אינסולין, אך תאי הגוף מאבדים את רגישותם אליו ואינם מגיבים לו כראוי. סוכרת סוג II יכולה להופיע בכל גיל, אך היא נפוצה בעיקר סביב גיל 40. מדובר במצב עם רקע גנטי, אך הוא מושפע מאוד מהתזונה ומהאורח חיים, ועם השנים הוא נעשה שכיח יותר גם בקרב צעירים, בשל מגפת ההשמנה.

טרום סוכרת, מה זה אומר?

זהו מצב בו מתקיימת אי סבילות לגלוקוז, המתאפיין ברמות תקינות או גבוליות של סוכר בדם, יחד עם רמות גבוהות של אינסולין בדם.

רמת הסוכר בדם גבוהה יותר מהנורמה אך עדיין לא גבוהה מספיק כדי לאבחן את האדם כחולה סוכרת.

הבעיה היא שאנשים במצב של טרום סוכרת מרגישים בטוב. הם אינם חשים בדרך כלל בתסמינים (סימפטומים) כלשהם, אך עלייה מתמשכת ברמות האינסולין עלולה לגרום  לירידה ברגישות ולעמידות לאינסולין ולבסוף לסוכרת גלויה.

האבחון נעשה על ידי הרופא, לאחר שבוצעו בדיקות לקביעת רמות הסוכר בדם.

טרום-סוכרת היא בעיה רצינית, מכיוון שמשמעותה היא שהאדם נמצא בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 2 ומחלות לב.

רמות סוכר גבוהות בדם לאורך זמן גורמות לנזק לכלי הדם, וזה יכול לגרום לנזקים ללב, למוח, לרגליים, לעיניים, לכליות, לעצבים ולעור, לכן  חולי סוכרת מועדים לסיבוכים רבים.

כמו כן אצל מרבית חולי הסוכרת חלה עלייה הדרגתית בלחץ הדם והפרעות אופייניות בשומני הדם, בעיקר עלייה ברמות הטריגליצרידים וירידה ברמות של הכולסטרול הטוב (HDL).

לכן, מחלת הסוכרת מחייבת מעקב רפואי קבוע, בדיקות חוזרות ונשנות, פעילות גופנית, דיאטה ואורח חיים בריא ולעתים קרובות טיפול תרופתי.

צמחי מרפא שימשו לאורך ההיסטוריה כדרך יעילה לטיפול במחלת הסוכרת ובסיבוכיה וממשיכים למלא תפקיד זה גם כיום, החל בטיפול בשלב הטרום סוכרת (Prediabetes) ועד לטיפול בסיבוכי המחלה במצבים מתקדמים.

הכורכומין – הרכיב העיקרי שפעיל בכורכום, הינו נוגד דלקת ונוגד חמצון חזק שהתגלה במחקרים רבים כיעיל ובטוח בהורדת רמות הסוכר בדם, בשיפור העמידות לאינסולין ובשיפור פרופיל השומנים בדם.

אז מה אומר המדע על סגולותיו הבריאותיות של הכורכום בהקשר של מחלת הסוכרת ומניעתה?

ממחקרים רבים עולה כי לכורכומין תפקיד בצמצום והפחתה של מספר רב של תהליכים בגוף הגורמים לסוכרת ועמידות לאינסולין.

כורכום משפר את מדדי הסוכר והשומנים בדם:

המחקר המדעי הראשון שניתח את יעילות הכורכומין באיזון רמות סוכר גבוהות פורסם בשנת 1972. בשנת 2013, חוקרים סינים ביצעו מחקר קליני מבוקר פלסבו שפורסם בכתב העת Molecular Nutrition & Food Research. במחקר השתתפו 100 חולי סוכרת סוג II עם עודף משקל חמור. קבוצה אחת קיבלה 300 מ"ג כורכומין ביום למשך 12 שבועות, בעוד הקבוצה השנייה קיבלה פלסבו. תוצאות המחקר הראו כי כורכומין תרם לשיפור מובהק במדדים כמו הפחתת רמות הסוכר בצום, ירידת מדד ההמוגלובין המסוכר (HbA1c), שיפור בעמידות לאינסולין, והפחתת אחוז חומצות השומן החופשיות בדם וערכי הטריגליצרידים.

כורכום בשלב הטרום סוכרת הוכח כדרך יעילה לעכב את התפתחות סוכרת סוג 2:

עמידות לאינסולין מתרחשת כאשר התאים מאבדים את רגישותם לאינסולין, מה שמוביל לעלייה ברמת הסוכר בדם כי האינסולין אינו מצליח להכניס את הסוכר לתוך התאים. מצב זה מכונה ‘טרום סוכרת’ והוא מגביר את הסיכון לפתח סוכרת סוג II. חוקרים בתיאלנד ערכו מחקר קליני מבוקר פלסבו שפורסם בכתב העת Diabetes Care. במחקר השתתפו 240 אנשים עם טרום סוכרת, אשר קיבלו תמצית כורכומין או פלסבו למשך 9 חודשים. בסיום המחקר, לא נרשם מקרה של התפתחות סוכרת בקבוצת הכורכומין, בעוד שבקבוצת הפלסבו 16% מהמשתתפים חלו בסוכרת. בנוסף, הטיפול בכורכומין שיפר את התפקוד הכללי של תאי הבטא בלבלב.

החוקרים הדגישו וציינו את רמת הבטיחות הגבוהה של התוסף. שכן כלל לא נצפו תופעות לוואי אצל הנבדקים שנטלו כורכומין, מלבד ירידה קלה במשקל הגוף שתרמה לבריאותם הכללית.

* חשוב לציין כי המידע הנ"ל אינו מחליף טיפול ומעקב רפואיים החשובים כל כך במיוחד במחלת הסוכרת.

חולה סוכרת או מטופל בשלב הטרום סוכרת חייב להיוועץ ברופא המטפל וכן בדיאטנית או אחות למעקב וקביעת משטר טיפול, תזונה ואורח חיים מתאים.

יחד עם זאת לאור ממצאי המחקרים השונים בהקשר של נטילת כורכום יש לשקול נטילה קבועה בנוסף לטיפול התרופתי למניעה, שיפור והקלה במצב הבריאותי.

References:

כורכום




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות