כל מה שרצית לדעת על חומצה אלפא ליפואית

חומצה אלפא ליפואית היא נוגד חמצון טבעי וחזק החיוני לקיום תהליכים רבים בגופנו.

חומצה אלפא ליפואית ידועה ביכולתה לנטרל רדיקלים חופשיים ונחקרה בשנים האחרונות בצורה נרחבת לשימושים שונים.

מה זה נוגד חמצון?

נוגד חמצון (באנגלית- Antioxidant) הוא חומר כימי המפחית את תגובות החמצון של חומרים אחרים בסביבתו.

חמצון הוא תגובה כימית שיכולה ליצור רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים עלולים לפגוע ע"י תגובות שרשרת בתא ובמטען הגנטי בו.

נוגדי החמצון בולמים את תגובות השרשרת האלה ע"י נטרול הרדיקל החופשי הנמצא באמצע.

תגובות חמצון הן הכרחיות לחיים. חלק מהרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף במהלך תהליך הפיכת המזון לאנרגיה, בעוד אחרים מגיעים מהמזון שאנו אוכלים, מהאוויר שאנו נושמים ומקרני השמש הפוגעות בעור. מערכות ההגנה של הגוף לוכדות ומנטרלות את הרדיקלים החופשיים, בנוסף לכך אנו יכולים לצרוך מזון המכיל אנטי-אוקסידנטים שיסייעו בתהליך זה.

למרות שמדובר בתגובות הכרחיות, הן יכולות גם לגרום לנזק ולכן יש לנו מנגד, מערכות שונות של נוגדי חמצון.

מערכות ההגנה של הגוף לוכדות רדיקלים חופשיים ומנטרלות אותן. בנוסף למערכות שיש לנו, אנו יכולים לצרוך חומרי מזון המכילים אנטי אוקסידנטים.

בגלל שהלחץ החימצוני קשור להתפתחות מחלות שונות בגוף האדם, השימוש בנוגדי חמצון בפרמקולוגיה נחקר רבות. 

חומצה אלפא ליפואית

מהו המקור הטבעי לחומצה אלפא ליפואית?

חומצה אלפא ליפואית מיוצרת בכבד באופן טבעי, וכמויות מזעריות ממנה מתקבלות מצריכה של מזונות מהחי ומהצומח.

עם הגיל, הייצור הטבעי של חומצה אלפא ליפואית הולך ופוחת והדבר ניכר עוד יותר כשמדובר על אנשים הסובלים מבריאות ירודה .

בפועל, השימוש בתוסף התזונה גדל עם העלייה בגיל ובתחלואה.

אילו מזונות מכילים חומצה אלפא ליפואית?

חומצה אלפא ליפואית נספגת במהירות במערכת העיכול, מכיוון שיש לה תכונות הידרופיליות וליפופיליות (מסיסות גם במים וגם בשומן).

היא מסוגלת לחצות את קרום התאים ולפעול במניעת תהליכי חימצון במצבים פיזיולוגיים שונים בתא ומחוצה לו.

החומצה נמצאת כמעט בכל סוגי המזון, אך כמובן שיש מזונות שעשירים בה יותר מאחרים.

במקורות מן החי: בשר אדום ובמיוחד חלקי פנים נחשבים למקורות מאוד טובים לחומצה אלפא ליפואית.

במקורות מן הצומח: ירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, תפוחי אדמה ובטטות, שמרים, עגבניות, גזר סלק ועוד, עשירים אף הם בחומצה אלפא ליפואית.

היסטוריה

המודעות לנוגדי חימצון החלה בשנות ה-90 של המאה שחלפה, כאשר מדענים נוכחו לדעת שרדיקלים חופשיים מעורבים בשלבים מוקדמים של מחלות שונות כמו למשל טרשת עורקים. במקביל, מחקרים הראו כי אנשים הצורכים כמויות גדולות של נוגדי חימצון בתזונה שלהם, בעיקר בפירות ובירקות היו בסיכון מופחת לפתח מחלות בהשוואה לאלו שצרכו מעט.

עם השנים הצטברו לא מעט עדויות מדעיות לכך שאכילת נוגדי חמצון במזון או במסגרת נטילת תוספי תזונה, בריאה ומומלצת.

למה משמשת חומצה אלפא ליפואית?

מחקרים מראים כי לחומצה אלפא ליפואית יש פוטנציאל לסייע להפחית תסמינים במגוון רחב של מצבים רפואיים.

אחד המצבים הידועים שלהם עוזרת חומצה אלפא ליפואית הוא נוירופתיה סוכרתית.

מחלת הסוכרת היא מחלה כרונית שעשויה לגרום במשך הזמן להופעת סיבוכים שונים במערכות הגוף. סיבוך שכיח של מחלת הסכרת הוא נוירופתיה סוכרתית.

הסובלים מנוירופתיה סוכרתית מדווחים על תחושת שריפה או בעירה, עקצוץ או נימול ברגליים או נימול בידיים, כאבים בכף הרגל, תחושת זרמים, תחושת קור או חום, תחושת לחץ ואפילו ירידה בתחושה, אובדן תחושה, אובדן תנועתיות ועיכוב ברפלקסים.

חומצה אלפא ליפואית הוכחה במחקרים כמסייעת בהפחתת הסימפטומים האופיינים לנוירופתיה סוכרתית. (1)

מצבים נוספים שבהם יכולה חומצה אלפא ליפואית לסייע בהקלה סימפטומטית הם: מחלת אלצהיימר (2), השמנת יתר (3), גלאוקומה (4), תסמונת הפה השורף (5) ועוד.

 

References:

נוירובטיק




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות