יובש בעיניים בתקופת מגפת הקורנה מדוע ומה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעה ?
נגיף הקורונה (COVID-19) התפשט במהירות ברחבי העולם ושינה את המציאות בה אנו חיים מכל הבחינות, המחלה נפוצה בכל העולם ולמרות שיש לה כבר חיסונים היא עדיין איתנו.
מסכות הפנים הן הדרך העיקרית שיש בידנו כיום לעצור את התפשטות הקורונה, ואנו מוצאים את עצמנו עוטים מסיכות הרבה משעות היממה, למעשה מסיכת המיגון היא פריט חובה לכל אדם בעולם כיום.
לאחר תקופה מסתבר כי עטיתן גורמת למעשה לבעיה בריאותית אחרת והיא יובש בעיניים.
אם גם אתם חשים שלאחרונה העיניים שלכם אדומות, צורבות והראייה מטושטשת, יותר מכרגיל או שתופעת ההיובש בעיניים ממנו סבלתם לפני הקורונה התגבר לאחרונה אתם לא לבד.
מדיווחים של רופאי עיניים בכל העולם מסתבר כי מאז פרוץ מגפת הקורונה חלה עלייה רבה ומשמעותית בתלונות מטופלים על יובש בעיניים ופגיעה כללית בבריאות העיניים. הנתונים פורסמו בין היתר גם בכתב העת לרפואת עיניים Ophthalmology and Therapy.(1)
על פי הערכות המומחים, 2 הגורמים העיקריים המשפיעים על הופעה והתגברות תסמיני היובש בעיניים בתקופת הקורונה הם :
- שימוש במסכות פנים: המנגנון הוא ככל הנראה זרימת אוויר חם ומייבש מהפה ומהאף אל העיניים: כאשר המסכה אינה מהודקת היטב לפנים ומעל גשר האף, אוויר החם מהנשימה והדיבור מכסה את לחמיות העיניים, גורם לאידוי הדמעות וליובש..
- צפייה ושימוש במסכים שעות רבות יותר ביממה מכרגיל בגלל הסתגרות בבתים, לימודים עבודה מהבית וזמן פנוי.
מסכות הפנים והצפייה במסכים מהווים טריגר לבעיית היובש בעיניים השכיחה והנפוצה מאוד גם כך:
על פי מחקרים, כרבע מכלל האוכלוסייה בעולם המערבי סובלים מהבעיה .
מהנתונים עולה שבישראל השכיחות נעה בין 20 ל-30 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת, והיא שכיחה יותר בנשים מעל גיל 50, אך עלולה להופיע בכל גיל, אפילו בילדים.
כיצד עטיית מסכות גורמת ליובש בעיניים ?
מחקרים שבדקו את הנושא הוכיחו שזרימת אוויר חם לכיוון העיניים כתוצאה מעטית מסכה היא הגורמת להחמרת התסמינים ולהופעת תסמונת העין היבשה. (1)
היובש משמעותי במיוחד אצל אנשים שעוטים מסכה וגם עובדים מול מחשב ולא ממצמצים וכתוצאה מכך אין פיזור טוב של הדמעות ע"ג הלחמית, כשברקע גם מזגן שמייבש את הלחות ומזרים אוויר לכיוון העיניים.
כל אלה מחמירים את הבעיה והתוצאה עלולה להוביל ליובש קשה בעיניים אבל בעיקר גורמת לפגיעה קשה באיכות החיים בשל תסמינים של אי נוחות בעיניים או כבדות, גרוד צריבה, טשטוש ראייה, תחושת חול או גוף זר, דמעת יתר ועוד.
התסמינים מתגברים לאחר עטיית המסכה לאורך זמן ולאורך היום ככל שהשעות מתקדמות.
הפגיעה באיכות חיי הסובלים מיובש בעיניים היא רבה. הם מתקשים לקרוא לאורך זמן, לעבוד מול מחשב, לצפות בטלוויזיה, נוגעים פעמים רבות בפנים – מה שעלול להגדיל את סכנת הזיהום וההדבקה בחיידקים ונגיפים (מה שאינו רצוי בתקופת הקורונה במיוחד).
מה ניתן לעשות בכדי למנוע ולהפחית את תסמיני העין היבשה בתקופת הקורנה ?
- בעת עטית מסכת פנים: הקפידו על הידוק המסכה לפנים ובמיוחד לגשר האף: זה ימנע את מגע האוויר לעבר החלק החיצוני של העין – הלחמית.
- השתדלו למצמץ יותר: כאשר אנו מביטים במסכים תדירות המצמוץ יורדת באופן טבעי, מצמוץ תכוף מאפשר שמירה על לחות העיניים ומפחית יובש וגירוי. היו מודעים לכך והשתדלו לעפעף במהלך העבודה מול המסך ובצעו מצמוץ מכוון אחת ל 3-4 שניות (בונוס קטן: מצמוץ בעיניים תכוף עוזר גם למקד את עיניכם).
- אמצו את כלל ה: 20:20:20: הקפידו להרים את המבט מהמסך כל 20 דקות, למשך 20 שניות והביטו למרחק 20 פיט (כ6 מטרים) למשל על תמונה בקיר שממול, או בנוף בנשקף מהחלון. פעולה זו משחררת את שרירי העיניים ומפחיתה מהם את המאמץ.
- שימוש בטיפות המכילות תמיסות להוספת לחות והקלה על היובש אותם ניתן לרכוש גם ללא מרשם רופא: העדיפו שימוש במוצרים המכילים חומצה היאלורונית רצוי גם בתוספת קמומיל להרגעת תחושת הצריבה. העדיפו תמיסות המכילות חומרים הדומים בהרכבן לדמעות האמיתיות, שהשפעתן היא מיידית ונשמרת לאורך זמן. עדיף גם להשתמש בבקבוקונים יומיים רב פעמיים שאינם מכילים חומר משמר שהוא כשלעצמו גורם להופעת יובש בעיניים.
- מומלץ לגשת לייעוץ אצל רופא העיניים או הרופא המטפל שלכם. במיוחד במצב של החמרה בתסמינים.