יובש בעיניים לאחר ניתוחי לייזר לשיפור ראייה, סיבות ופתרונות:
לפני כ 630 שנה בצפון איטליה הומצאו המשקפיים הראשונות על ידי אדם אלמוני ומאז הן משמשות אמצעי לתיקון ליקויי הראייה.
עדשות המשקפיים מאפשרות מיקוד נכון של קרני האור על הרשתית ובכך התמונה המתקבלת ברורה יותר.
מאז ועד היום רפואת העיניים התפתחה מאוד: טכנולוגיות חדישות וטיפולים מתקדמים משמשים את הרופאים וכיום ניתוחי לייזר בעיניים להסרת משקפיים, תיקון ראייה (LASIK) ולהסרת קטרקט הפכו לטיפול מאוד מקובל ופופולארי.
ניתוח קטרקט הוא הניתוח האלקטיבי (שאינו דחוף) השכיח ביותר בעולם ומתבצע לכ-40% מכלל האוכלוסייה מעל גיל 60.
יובש בעיניים היא תופעת נפוצה ביותר לאחר ניתוחי לייזר בעיניים, אך הבשורה הטובה שהיא גם הפיכה וניתנת לטיפול ומניעה בקלות, ובכך לשמור על העיניים שלנו בריאות.
כ- 20% מן המנותחים עלולים להרגיש יובש בעיניים בחודש הראשון שלאחר הניתוח, המתבטא בתחושת עייפות, גרד ואי נוחות במיוחד בימים ובשבועות הראשונים שלאחר הניתוח.
הסיבות הנפוצות לביצוע ניתוחי עיניים בלייזר הן:
1.תיקון ליקויי ראייה והסרת משקפיים(LASIK):
ליקויי ראיה מופיע בכ 30% מכלל האוכלוסייה. הוא נובע מסיבות שונות אבל באופן כללי נגרם מכך שקרני האור הממוקדות לא 'נופלות' כראוי על הרשתית והתמונה המתקבלת ע"י העין מהמוח היא לא ברורה..
סוגי ליקויי ראיה נפוצים:
- מיופיה – קוצר ראייה נובע מכך שקרני האור הממוקדות 'נופלות' לפני הרשתית. במצב זה הראיה לרחוק מטושטשת אך הראיה לקרוב נשארת טובה.
- היפראופיה – רוחק ראיה נובע מכך שקרני האור הממוקדות 'נופלות' אחרי הרשתית. במצב זה הראיה לקרוב מטושטשת ולעיתים קרובות גם הראיה לרחוק.
- צילינדר – אסטיגמציה. במצב זה הראיה מטושטשת הן לרחוק והן לקרוב ולעיתים קיים גם יש עיוות של דמויות.
הצורך בשינוי המספר של המשקפיים יכול להתרחש בשל גדילה, שינוי בקמירות הקרנית או שינוי במצב העדשה שבתוך העין.
שינויים אלו נפוצים יותר בגיל ההתבגרות או בקרב אנשים שעיקר עבודתם מתבצעת בטווח הראייה הקרוב והבינוני (עבודה מול מסכי מחשב או קריאה ממושכת עלולים לתרום להחמרת קוצר ראיה).
2.הסרת קטרקט (ירוד):
מחלת הקטרקט (ירוד בעברית) מופיעה לרוב בגיל המבוגר, לרוב מעל גיל 60, הקטרקט גורם לעכירות בעדשת העין הפוגעת במעבר קרני האור דרכה וכתוצאה מכך הראייה נפגעת. לרוב הטיפול המקובל הוא ניתוח לייזר האורך כחצי שעה בהרדמה מקומית כשלמעשה מפרקים את העדשה העכורה ומוחדרת עדשה מלאכותית חדשה.
הניתוח בעזרת קרני לייזר מאפשר לשנות את מידת הקימור של הקרנית באופן הרבה יותר מדויק ובטוח מאשר ניתוחים בשיטות מיושנות. הרעיון העומד בבסיסו של ניתוח זה הוא אידוי תאים מהקרנית בעזרת קרני לייזר, לשם שינוי צורתה. הניתוח הפך מקובל מאוד ועד היום עברו את הטיפול בלייזר לשיפור הראיה כמאה מיליון איש ברחבי העולם, כאשר המכשור והטכניקות משתפרות כול העת.
חולים שעברו ניתוחי לייזר לתיקון ראייה או להסרת קטרקט מתלוננים לא אחת על תופעות של יובש בעיניים, תחושת גוף זר, או גירוי.
חלק לא מבוטל מהחולים סבלו מיובש עוד לפני הניתוח, וייתכן שזו אחת הסיבות שבגללה הרגישו אי-נוחות עם עדשות מגע ולכן פנו לניתוח הלייזר. בעבודה של Benitez del Castillo (1), נמצא שהפרשת הדמעות ותחושת הקרנית היו מופחתות בקרב מרכיבי עדשות מגע הן לפני הניתוח והן בביקורת 6 חודשים אחרי הניתוח, וחזרו לערכים הבסיסיים 9 חודשים לאחר הניתוח.
הסיבות האפשריות ליובש בעיניים לאחר ניתוחי לייזר?
פגיעה בקרנית:
החלק החיצוני של העין, כלומר הקרנית, דומה לחלון. דרך הקרנית אנו רואים את העולם, וכדי שנראה טוב, הקרנית צריכה להיות מכוסה בדמעות כל הזמן. לדמעות אלה יש חשיבות רבה, כיוון שהן מספקות את המרכיבים ההכרחיים לעין החיצונית כגון epidermal growth factor (EGF) וויטמין A לכן כאשר תדירות העפעוף יורדת כתוצאה ממצבים ומחלות שונות יש הפחתה בתחושת הקרנית וכן הפחתה בייצור הדמעות.
פגיעה בעיצבוב העין:
המנגנון המורכב של העיניים כולל חיישנים עצביים קטנטנים, המזהים כמה דמעות יש על הקרנית בכל רגע נתון, ומורים על הפרשה של דמעות בעת הצורך. בניתוחי לייזר לתיקון הראייה ולהסרת משקפיים חותכים ו/או משייפים את הקרנית. כתוצאה מכך מנגנון עצבי זה נפגע – וכך נגרמת התופעה של יובש בעיניים לאחר הניתוח.
פגיעה כתוצאה מהליך ההרדמה במהלך הניתוח:
גם הליך ההרדמה במהלך הניתוח עלול לפגוע בתאים שבבלוטת הדמעות הראשית.
כאשר הדמעות לא תקינות, הפרשתן מועטה או שהן לא קיימות כלל, זהו מצב המוגדר כיובש בעיניים.
יובש בעיניים פוגע באיכות הראייה, בנוסף לכך שהוא גורם לתחושות אי נוחות שונות כולל גירודים, הפרשות ועיניים אדומות, ופוגע באיכות החיים.
הניתוח אמנם יכול לגרום לתסמונת עין יבשה, אך הוא אינו הגורם היחיד המשפיע עליה.
ככל שהאדם מבוגר, הסיכוי ליובש יהיה גדול יותר, שכן המנגנון הטבעי עשוי להיפגע עם הגיל ללא קשר לניתוח. בנוסף, מזג אוויר יבש, חשיפה לאוויר יבש של מזגנים ושימוש בתרופות מסוימות יכולים גם הם להחמיר את היובש. כמובן, מי שסבל לפני הניתוח מיובש בעיניים, ימשיך להתמודד עם התופעה גם לאחר מכן.
מה ניתן לעשות כדי להקל על התופעה?
אמנם לכל מי שעובר ניתוח לייזר בעיניים יהיה יובש בעיניים במידה כזו או אחרת, אך חשוב להבין כי יש מה לעשות – והתופעה לרוב גם נעלמת.
למעשה, מיד לאחר הניתוח היובש בעיניים יותר משמעותי אך בחודשים לאחר מכן התופעה מתחילה להעלם, ככל שהמנגנון העצבי הולך ומחלים. זה עשוי לקחת אמנם גם חצי שנה ואף יותר, יש גם מקרים מעטים בהם התופעה לא תעלם לגמרי, אך במרבית המקרים, לאחר מספר חודשים היובש נעלם.
כדי לעבור את התקופה הזו בבטחה ניתן להסתייע בטיפולים שונים, בהתאם למצב.
הטיפול מותאם למטופל לאחר בדיקת רופא אבחנתית, להגדרת המרכיב החסר בדמעות.
הטיפול הראשוני והחשוב ביותר הוא שימוש בטיפות להגברת לחות ללא חומר משמר המכילות חומצה היאלורונית רצוי גם בתוספת קמומיל להרגעת תחושת הצריבה. טיפות תחליפי הדמעות הללו מכילות הרכב חומרים הדומה לדמעות האמיתיות, ולכן השפעתן היא מיידית אך נשמרת למשך זמן ממושך כך הקרנית נשמרת במצב לח לאורך זמן. בנוסף, שימוש בטיפות של דמעות מלאכותיות מסייע גם בהחלמה מהניתוח עצמו (3)
חשוב לדעת כי ניתן להתמודד בהצלחה עם תופעת היובש בעיניים לאחר ניתוחי עיניים, על ידי שימוש בטיפות איכותיות להקלה וכך לעבור את תקופת ההחלמה והימים שאחרי בקלות, בנוחות ובבטחה.
בכל מקרה לאחר כל פרוצדורה בעיניים מומלץ להיות במעקב ולהתייעץ עם הרופא המטפל.