מה הקשר בין שוקולד לאבנים בכליה?
מי לא אוהב שוקולד? הממתק העשוי מפולי קקאו אהוב על כולנו. חלק מעדיפים אותו כמה שיותר מתוק וחלק מעדיפים דווקא שוקולד מריר. לא משנה מה אתם מעדיפים, כנראה שגם אתם נהנים לאכול שוקולד לפעמים, אבל האם צריכה מופרזת של שוקולד עלולה לגרום לאבנים בכליה שלכם לחזור?
אבנים בכליה הן משקעים של מינרלים ומלחים בתוך הכליות.
הסיבות להיווצרות אבנים הן רבות והן יכולות להתרחש בכל חלק של מערכת השתן, מהכליות ועד השלפוחית.
האבנים יכולות להיות קטנות ולעבור בדרכי השתן מבלי שתשימו לב, אך הן יכולות להיות גם גדולות ואפילו להגיע לגודל של כדור גולף.
לאבנים בכליות בדרך כלל אין סימפטומים עד שהן מגיעות לשופכן, שהוא איבר צינורי המעביר את השתן שמיוצר בכליות לשלפוחית השתן. כאשר הסימפטומים מתחילים, הם כוללים לרוב:
- כאב באזור המפשעה
- דם בשתן
- בחילות והקאות
- ירידה בכמות השתן
- תחושת צריבה בזמן מתן שתן
מעבר האבנים במערכת השתן עד ליציאתן מהגוף יכול להיות מאוד כואב, אך לרוב אין נזק בלתי הפיך כל עוד מזהים את האבנים ומטפלים בהן בזמן.
כתלות במצב, הטיפול יכול לנוע משתייה מרובה של מים ונטילת משככי כאבים ובמקרים מסוימים, אם האבן נתקעת או שיש זיהום, אולי יהיה צורך בהתערבות כירורגית.
ישנם מספר סוגים של אבנים אך הנפוץ מביניהם הוא אבני סידן. מתוכן, כ-70% הן בדרך כלל בצורת סידן-אוקסאלט וכ-10% הן אבני סידן-פוספאט אשר יותר נפוצות במצבים מטאבוליים מסוימים וכתוצאה מנטילת תרופות מסוימות.
אוקסלט נמצא באופן טבעי במזון וגם מיוצר מדי יום על ידי הכבד.
מה ניתן לעשות כדי להימנע מאבנים בכליה?
הימנעות מהיווצרות חוזרת של אבני כליה כוללת שינויים באורח חיים ועשויה גם לכלול טיפול תרופתי ונטילת תוספי מזון.
- שתו מספיק מים- שתייה מועטה מדי גורמת לשתן להיות מרוכז יותר ובכך מגדילה את הסיכוי להתגבשות המינרלים שנמצאים בתוכו. המנעו משתיית משקאות כגון מיץ אשכוליות ומשקאות ממותקים המעלים את הסיכון.
- אכלו מספיק סידן- אכילה מועטה מדי של סידן גורמת לעלייה באוקסאלט ובכך מגדילה את הסיכון להיווצרות אבני סידן-אוקסאלט. סידן ואוקסאלט נקשרים זה לזה בקיבה ובמעי לפני שהם מגיעים לכליות ולכן הסיכוי ליצירת אבנים בכליות קטן כאשר צורכים מספיק סידן.
- הפחיתו את צריכת הנתרן- דיאטה עשירה בנתרן עלולה לגרום ליצירת אבנים משום שהיא מעלה את רמות הסידן בשתן.
- הגבילו את צריכת החלבון מן החי- אכילת מזונות מן החי כגון בשר אדום, עוף, וביצים מעלה את רמות החומצה האורית ועלולה להעלות את הסיכוי להיווצרות אבנים. דיאטה הכוללת רמות גבוהות של חלבון מן החי מורידה גם את רמות הציטראט, כימיקל בשתן אשר עוזר למנוע יצירה של אבנים.
- הפחתת הצריכה של מזונות עשירים באוקסאלט- סלק, תרד, ורוב האגוזים הם מזונות אשר עשירים באוקסאלט, וכמוהם, גם שוקולד עשיר באוקסלאט, ולכן לאנשים אשר יש להם נטייה לפתח אבנים בכליה, הרופא עשוי להמליץ על הגבלת הצריכה של מזונות אלה.
במידה וסבלתם בעבר מאבני כליה, הרופא שלכם עשוי להמליץ גם טיפול מניעתי על מנת להקטין את הסיכוי להישנות האבנים.
הטיפול המניעתי תלוי בסוג האבן ויכול לכלול תרופות שונות כגון משתנים, תרופות להפחתת החומצה האורית או תוספי תזונה המכילים פוטסיום ציטראט. תוספי תזונה אלו מעלים את ה pH בשתן (מבסיסים את השתן) ובכך עוזרים בטיפול ובמניעת אבני חומצה אורית ואבני ציסטין. בנוסף, הם מעלים את רמות הציטראט בשתן ובכך מסייעים בעיכוב היווצרות אבני סידן אוקסלט וסידן פוספאט. תוספים אלו נמצאו יעילים בהפחתה ב93% את היווצרותם של אבנים חדשות.