10 דרכים להקלה על גזים אצל תינוקות
אתם מוצאים את עצמכם עם תינוק שלא מפסיק לבכות ולצרוח על הידיים? מרגישים חסרי אונים אל מול סבל התינוק הקטנטן שלא מפסיק לבכות?
ייתכן שהקטנצ'יק שלכם סובל מגזים.
גזים אצל תינוקות (או קוליק- כאבי בטן עוויתיים אצל תינוקות) שכיחים ונפוצים.
התופעה מאוד מתסכלת וההורים מוצאים את עצמם חסרי אונים מאחר ואין אבחון ופתרון חד משמעי.
הכאבים מופיעים בד"כ בגיל שבועיים ועוברים מעצמם בסביבות גיל ארבעה חודשים פחות או יותר. (ייתכנו כמובן תינוקות שיסבלו מהתופעה כבר בגיל ימים בודדים).
כיצד נדע לזהות שמדובר בתופעת גזים לתינוק?
ההגדרה הרפואית מתייחסות ל "חוק השלוש": אם לתינוק אין בעיות רפואיות ידועות והוא סובל מהתקפים של כאב בלתי מוסבר למשך יותר משלוש שעות ביום, למשך לפחות שלושה ימים בשבוע, למשך לפחות שלושה שבועות, ייתכן שהוא סובל מגזים. גם תינוקות החורגים מהגדרה זו יכולים להיכלל בקבוצת הסובלים.
ישנם סימנים נוספים המצביעים על סבלו של התינוק מגזים: ההתקפים מלווים בבכי, התפתלויות, אגרוף הידיים, קירוב הרגלים לבטן, האדמת הפנים ועוויתיים פתאומיים.
תופעות אלו מתרחשות בדרך כלל בשעות הערב ועלולות להחמיר לאחר ארוחות. חשוב לציין כי ישנם תינוקות שסובלים מהתקפים במשך כל היום.
בכל מקרה, חשוב לגשת עם התינוק לרופא המטפל, על מנת לקבוע שאכן מדובר בקוליק, ולא בבעיה אחרת.
מה הסיבה לתופעה?
עדיין לא ממש ידוע בוודאות.
קשר לתזונה של התינוק או תזונת האם המניקה לא הוכח באופן חד משמעי.
ישנן מספר גורמים שייתכן ויש להם קשר לתופעה כמו חוסר בשלות של מערכת העיכול, אלרגיה או רגישות ללקטוז וכו' אך מחקרים רבים שנערכו בנושא, עדיין לא הצליחו להוכיח או לבודד סיבה אחת לגזים.
מה בכל זאת אפשר לעשות להקל על גזים אצל תינוקות?
תופעת הגזים אצל תינוקות חולפת מעצמה בסביבות גיל 3 חודשים פחות או יותר, אולם ישנן דרכים לטיפול בתינוקות במהלך התקופה:
- המגע של עור בעור skin to skin, נקרא גם "קנגרו" - ניחום התינוק באמצעות מגע קרוב ואינטימי כאשר הוא סובל מאי שקט וגזים. מגע מסוג זה מועיל להרגעתו ולהקלת תחושת הביטחון שלו.
- תנוחת נמר על עץ: בתנוחה זו, התינוק מונח על הבטן שלו עם הטבור מופנה לאחד מההורים (אמא או אבא) ובכך אפשר לנסות ולעזור בשחרור הגזים ולהקל על הכאב. ניתן גם לשלב תנוחה זו עם תנועה או ישיבה על כדור פיזיו.
- תנוחת ערסול: תנוחה זו יכולה גם להקל על כאבי הבטן. יכולים גם להיעזר ולהשתמש במנשא כדי להשיג תנוחה זו ולהקל על נשיאת התינוק למשך זמן מה.
- עיסוי: עיסוי קל ועדין בבטן עשוי להקל על התפתחותה של התופעה. בעזרת האצבעות, מבצעים מעגלים סביב הטבור ומקפלים את רגלי התינוק לכיוון הבטן כדי לסייע בשחרור הגזים. אפשר לחזור על תנועה זו מספר פעמים
- פעולת מציצה: פעולה שמאוד מרגיעה תינוקות ועוזרת להם להתגבר על כאב. הנקה יכולה להרגיע אך יש לשים לב ולהימנע מהאכלת יתר שגם לא עוזרת במצב של גזים. מכיוון שבכי לא תמיד מעיד על רעב כדאי לנסות אופציות אחרות להרגעה לפני שמנסים להאכיל. מציצת מוצץ (אם התינוק לוקח) או אצבע נקייה של ההורה יכולה להיות אופציה טובה
- עטפו את התינוק בשמיכה דקה מהודקת או חיתול בד טטרה. העיטוף יוצר תחושה של מוגנות ושל חיבוק. חשוב להקפיד שההידוק לא חזק מדי ושהתינוק יכול לנשום בקלות.
- השמיעו מוזיקה עדינה או מונוטונית ("רעש לבן"- טפטוף גשם ,גלי ים, עצים ברוח). התינוק רגיל לרעשים ששמע ברחם וכשאנחנו משמיעים לו את המקצבים הקבועים הנ"ל אנו עוזרים לו להירגע. גם לשיר בעצמכם לתינוק יכול לעשות את העבודה.
- תנועה: נדנדו את התינוק בתנועה איטית וחזרתית האומרים כי מדמה את התנועתיות ברחם. יש תינוקות שנסיעה במכונית או טיול בעגלה מרגיע אותם.
- עשו אמבטיה חמימה: ישנם תינוקות ששהייה במים חמימים וצליל המים מאוד מרגיע אותם.
- ישנם תכשירים שונים לטיפול והקלה בתופעת הגזים אצל תינוקות. וודאו שמדובר במוצרים המאושרים ע"י משרד הבריאות.
זכרו – בקשו עזרה והתאזרו בסבלנות. מדובר במצב זמני שיחלוף במהרה!