עין יבשה בקרב חולי סוכרת

מחלת הסוכרת מוגדרת כיום כמגיפה עולמית, ולא סתם, ב30 השנים האחרונות מספר חולי הסוכרת בעולם גדל פי 3, וכיום כ-8.5% מאוכלוסיית העולם חולה בסוכרת. גם בישראל המצב זהה- מעל 6% מהאוכלוסייה חולה בסוכרת

מתמודדים עם סוכרת? לכו לבדוק את העיניים שלכם !

סוכרת היא מחלה המשפיעה, בין השאר, על כלי הדם, ומהווה סיכון לאיברים בעלי כלי דם קטנים, כדוגמת העין. המטרה בחולי סוכרת היא שמירה על רמה סבירה של סוכר בדם באמצעות תזונה נכונה ותרופות, שכן רמות גבוהות של סוכר בדם יכולות לגרום למספר בעיות בגוף בכלל ובעיניים בפרט, ביניהן תסמונת העין היבשה, בצקת מקולרית, רטינופתיה סוכרתית, גלאוקומה וקטרקט.

הסיבה מדוע סוכרת גורמת לתסמונת העין היבשה אינה ברורה לחלוטין, אך מחקרים מראים כי כ-70% מחולי סוכרת מסוג 2, וכ-50% מחולי סוכרת מסוג 1 עלולים לפתח תסמונת זו גם ללא הופעת סימפטומים ברורים, ולכן ישנה חשיבות גדולה להיבדק אצל רופא העיניים ולמנוע את הבעיות שעלולות להתעורר מתסמונת זו.

עין יבשה

מהי בעצם תסמונת העין היבשה?

זהו  מצב נפוץ למדי בו העיניים אינן מפרישות מספיק דמעות או שהדמעות מתאדות מהר מדי ולכן יש איבוד של לחות העין.

לדמעות תפקיד חשוב ביותר בשמירה על בריאות העיניים. הן מתפזרות בשכבה עדינה על פני קרנית העין ומקנות לה שטח פנים חלק, שומרות על לחות ומהוות את הקו הראשון בהגנה מפני חדירת זיהומים.

תסמונת העין היבשה מתאפיינת בתחושה של יובש בעיניים ובהופעת דלקת בעיניים. הסימפטומים הבאים יכולים להופיע:

צריבה, גרד, כאבים, אדמומיות של העיניים, עיניים "כבדות" שמתעייפות מהר, רגישות לאור ואף ראייה מטושטשת.

אם התסמונת אינה מטופלת, המצב יכול להחמיר ולגרום לדלקת בלחמית- השכבה השקופה שמכסה את החלק הלבן של גלגל העין והחלק הפנימי של העפעף, או אף לדלקת בקרנית- מצב שיכול לסכן את הראייה.

אז מה ניתן לעשות בכדי למנוע מצב של יובש בעיניים?

ארגון הסוכרת האמריקאי (ADA) ממליץ על בדיקה שנתית אצל רופא העיניים לכל חולה סוכרת. בעת הביקור, רופא העיניים יטפטף טיפות אשר ירחיבו את האישונים ויאפשרו לו לבדוק את החלק האחורי של העין בצורה טובה יותר.

מהן האופציות עבור טיפול בעין יבשה?

אם אתם כבר חווים את הסימפטומים המוזכרים למעלה תוכלו להשתמש בתכשירים המוצעים בשוק ללא מרשם רופא עד אשר תגיעו לרופא העיניים לבדיקה. תכשירים אלו נקראים "דמעות מלאכותיות" או בעצם חומרי סיכה אשר מלחלחים את העין ( כדוגמת חומצה היאלורונית)

ישנם הרבה תכשירים השייכים לקבוצה זו ולכן בחירה בתכשיר הנכון יכולה להיות מעט מבלבלת.

חשוב לבחור במוצר נוח ובטוח לשימוש :

  • הפועל במהירות והשפעתו נשמרת לאורך זמן
  • שאינו מכיל חומר משמר המזיק לעיניים
  • המוגש בבקבוקון יומי רב פעמי בעל פיה חלקה שאינה שורטת את העין בזמן ההזלפה
  • חשוב שהחומר לא יהיה צמיגי מדי כדי שלא יפריע לחדות הראייה בזמן השימוש

לאחר בדיקת העיניים אצל הרופא תוכלו להחליט יחד מה הטיפול המתאים עבורכם. הטיפול תלוי בדרגת היובש בעיניים ולעיתים השימוש בדמעות מלאכותיות יהיה מספיק. במידה ורופא העיניים מחליט על טיפול אחר, הוא עשוי לתת לכם מרשם לטיפות עיניים המכילות חומרים אשר מטרתם להפחית את הדלקת. וגם אז יש לשלב בטיפול תמיסות עיניים המכילות חומרי סיכה להקלה על היובש.

לסיכום, בדיקה על בסיס שנתי של בריאות העין חשובה עבור חולי סוכרת על מנת לגלות בהקדם מצבים היכולים להשפיע על העין והראייה. טיפול מתאים יוחלט על ידי המטופל והרופא יחדיו, עם התחשבות בנוחות ובצורכי המטופל.

 

References:

איירוניק




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות