סוכרתיים וסובלים מכאבים ברגליים?
מהי נוירופתיה סוכרתית:
מחלת הסוכרת היא מחלה כרונית שעשויה לגרום במשך הזמן להופעת סיבוכים שונים במערכות הגוף. אם אתם חולים בסוכרת וסובלים מתחושת שריפה או בעירה, עקצוץ או נימול ברגליים או נימול בידיים , כאבים בכף הרגל, תחושת זרמים, תחושת קור או חום, תחושת לחץ ואפילו ירידה בתחושה, אובדן תחושה, אובדן תנועתיות ועיכוב ברפלקסים, ייתכן ואתם סובלים מנוירופתיה סוכרתית.
נוירופתיה סוכרתית נגרמת כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים ההיקפית על רקע המחלה והיא מוגדרת כהימצאות תסמינים של תפקוד לקוי של העצבים ההיקפיים במטופלים הלוקים בסוכרת לאחר שלילתן של סיבות אחרות העלולות לגרום לנוירופתיה. (1) נוירופתיה סוכרתית היא הסיבוך הנפוץ ביותר של המחלה, וגם לנוירופתיה השכיחה ביותר בעולם המערבי.
כ-10-18% מהמטופלים סובלים מנוירופתיה כבר במהלך אבחון מחלת הסוכרת, כלומר נגרם נזק עצבי גם כשהסוכר בדם עדיין ברמות קדם-סוכר. הנוירופתיה מהווה גורם מרכזי לפגיעה באיכות החיים של חולי הסוכרת. נוירופתיה סוכרתית מתחלקת למספר תסמונות קליניות, ותסמיניה משתנים בהתאם לסוג העצבים הפגועים. כיבים וזיהומים יכולים להתפתח כתוצאה מירידה בתחושת הכאב או חוסר תחושה מוחלט, דבר שמונע מהגוף להתריע על לחצים עודפים או פגיעות ברקמות. בנוסף, חסימות בכלי דם עלולות לגרום לבעיות בזרימת הדם ואספקת חמצן לאזור הפגוע, מה שעלול להתפתח לנמק ולפעמים לדרוש כריתת גפיים. ברוב המקרים ניתן היה למנוע את התפתחות הכיב בעזרת טיפולים מונעים.
כאב מלווה כ-40% עד 50% מהסובלים מנוירופתיה סוכרתית, לעומת 10% עד 20% מכלל חולי הסוכרת. כאשר הכאב ממאפיין נוירופתיה סוכרתית הוא חמור במיוחד ומשפיע באופן משמעותי על איכות חיי המטופל ותפקודו היומיומי, הוא עשוי להיות מאובחן כתסמונת הנקראת 'נוירופתיה סוכרתית כואבת', או בקיצור PDN (Painful Diabetic Neuropathy).
בנוסף, הנוירופתיה הסוכרתית גורמת לתחלואה רבה בעקבות התפתחות זיהומים חוזרים וכיבים בגפיים התחתונות. % 4-10 מחולי הסוכרת בקהילה סובלים מכיב סוכרתי.
הכיבים והזיהומים מתפתחים בגלל הירידה בתחושת הכאב ואפילו חוסר תחושה מוחלט המונע מהגוף להתריע מפני הלחץ העודף או פגיעה ברקמות השונות ובנוסף, יכולה להיות חסימה והיצרות של כלי דם הפוגעת בזרימת הדם ואספקת חמצן לאזור הפגוע והעלולה להתפתח לנמק ובמקרים מסוימים להביא לכריתת גפיים. ברוב המוחלט של המקרים, היה ניתן למנוע את הכיב בעזרת חינוך לטיפול עצמי יום יומי בכף הרגל.
חולים בעלי כף רגל סוכרתית זקוקים לאשפוזים בבתי החולים, שהם יחסית ארוכים מכל האשפוזים, בגלל הסיבוכים האחרים של הסוכרת.
מהן הסיבות להתפתחות נוירופתיה סוכרתית?
מחקרים הראו שרמה גבוהה של סוכר בדם (היפרגליקמיה) וחסר אינסולין הם גורמים התורמים להתפתחותה של נוירופתיה סוכרתית. (5)
משך המחלה גם הוא תורם להתפתחות נוירופתיה סוכרתית. שיעור הנוירופתיה הסוכרתית עולה עם הגיל וככל שמשך המחלה ארוך יותר.
גם גורמי סיכון קרדיווסקולריים כדוגמת לחץ דם גבוה, היפרליפידמיה (רמות גבוהות של שומנים במחזור הדם), משקל עודף ועישון נמצאו כקשורים להתפתחותה של נוירופתיה סוכרתית. (6-9)
מה ניתן לעשות על מנת למנוע הופעה של נוירופתיה?
- גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות נוירופתיה בחולי סוכרת משני הסוגים הם משך המחלה ורמת יתר הסוכר בדם ולכן חשוב לשמור על איזון ערכי הסוכר בדם. איזון הסוכרת יכול למנוע או להאט את התקדמות הנוירופתיה. (10)
- מחקרים מראים שגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם קשורים אף הם להתפתחות של נוירופתיה ולכן שמירה על אורח חיים בריא תעזור אף היא- אכילה בריאה ונכונה, הימנעות מעישון וביצוע פעילות גופנית. (11)
איך מטפלים בנוירופתיה סוכרתית?
הטיפול מחולק לכמה עקרונות עיקריים:
- מעקב- עריכת בדיקות סדירות והדרכות לחולים עוזר מאוד לאיזון הסוכרת.
- איזון הסוכרת- כשהסוכרת מאוזנת, פותחים הסיכויים להתפתחות סיבוכים ולכן זהו המרכיב החשוב ביותר במניעת נוירופתיה סוכרתית.מחקר מצא כי הייתה ירידה של 60% בהיארעות של נוירופתיה סוכרתית בחולי סוכרת מסוג 1, שבהם נשמר האיזון בצורה קפדנית לאורך תקופה של 10 שנים. בנוסף, טיפול נוגד-סוכרת אינטנסיבי שיפר את מצב הנוירופתיה גם בחולים שכבר סבלו מהפרעה זאת. (12,13)
- איזון גורמי סיכון אחרים- מחקרים הראו שהורדת גורמי סיכון לבבים כלומר, ניהול אורח חיים בריא- דיאטה, פעילות גופנית והפסקת עישון הורידו את הסיכון היחסי לנוירופתיה.במחקר נמצא, שטיפול משולב בחולי סוכרת מסוג 2, שכלל הנחיות לאורח חיים בריא – כמו דיאטה, פעילות גופנית והפסקת עישון – עם טיפול תרופתי נגד יתר לחץ דם לעומת טיפול סטנדרטי לסוכרת, הוריד את הסיכון היחסי לנוירופתיה סוכרתית אוטונומית ל-0.37, לעומת קבוצת הביקורת. (14)
- צמצום הנזק העצבי- בעזרת תרופות מקבוצות שונות ושימוש בתוספי תזונה.
חומצה אלפא ליפואית הינה נוגד חימצון טבעי רב עוצמה, החיונית לתהליכים שונים .חומצה אלפא ליפואית מיוצרת בגופנו בכבד באופן טבעי אך הייצור הולך ופוחת עם הגיל ונמצאת בירידה אצל אנשים הסובלים מבריאות ירודה כמו חולי הסוכרת.כמויות מזעריות של חומצה אלפא ליפואית מתקבלות ממזונות מהחי והצומח. היא נמצאת במרבית המזונות, בעיקר בברוקולי, תרד ואיברים פנימיים כמו כבד ולב.חומצה אלפא ליפואית הוכחה במחקרים כיעילה בהפחתת הסימפטומים האופיינים לנוירופתיה סוכרתית, ואף עשויה לסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם, בשילוב עם נטילת תרופות. (15)
- טיפול ברגל הסוכרתית. קיימת חשיבות גדולה לאיזון מירבי של הסוכרת והשגחה על הרגליים, למניעת או לטיפול בפציעות, בחריצים, בשריטות או בזיהומים בין האצבעות והציפורניים. חשוב לדאוג למניעה ראשונית של רגל סוכרתית וזאת ע"י בדיקה תקופתית ע"י רופא.
- טיפול בכאב:
רק חלק מחולי הסוכרת הסובלים מנוירופתיה סוכרתית סובלים מכאב. בחולים אלה מטפלים באופן מובנה ושלבי:
- שלילת סיבה אחרת לכאב – לא סוכרתית.
- איזון הסוכרת. מחקרים מראים שאיזון סוכרת מסוג 1 מוריד את שכיחות ומאט את התקדמות הנוירופתיה הסוכרתית (1-2)
- טיפול בתרופות נוגדות דיכאון או תרופות נוגדות כפיון/ פירכוסים ואופיאטים.
- שימוש בתוספים משלימים כגון חומצה אלפא ליפואית.
- לשקול הפניה למרפאת כאב ולנסות הוספת טיפולים משלימים, כמו דיקור ורפלקסולוגיה.
במידע אינו מחליף טיפול ומעקב רפואי. חולה במחלת הסוכרת חייב להיוועץ ברופא המטפל למעקב וקביעת משטר טיפול מתאים