תופעות טרום גיל המעבר אצל נשים

כולנו מכירות את המושג גיל המעבר (או בשמו המיושן והפחות אטרקטיבי- גיל הבלות) אבל לא הרבה מאתנו מכירות או שמעו על תקופת קדם גיל המעבר, תקופת הפרה מנופאוזה או לפחות לא חשבו שהיא רלוונטית להן באיזושהי צורה.

בואי נראה: את מרגישה שאת עומדת לקבל את הדימום הוסתי אבל נדמה שרק הרגע הסתיים המחזור הקודם? או שבכלל קיבלת וסת לפני זמן רב ואת כבר לא זוכרת מתי בדיוק קיבלת? מצבי הרוח משתנים במהירות? את כועסת ואז צוחקת ומיד נהיית רגשנית? מרגישה שהזיכרון שלך הוא לא מה שהיה פעם? ניגשת לארון ולא מצליחה להיזכר מה רצית לקחת?

אם כן, ייתכן ואת חווה את תופעות קדם גיל המעבר או בשמו הלועזי "קלימקטריום".(climacterium)

זוהי תקופה המאופיינת בהתחלה של שינויים רבים, הורמונליים וביולוגיים והיא באה לידי ביטוי בכל פן בחיינו- בפן הנפשי, הפיזי והמנטלי. בתקופה זו נתחיל לחוש בתסמינים של גיל המעבר למרות שהדימום הוסתי עדיין מופיע.

תקופת קדם גיל המעבר מתרחשת באזור שנות ה – 40 שלנו. משך התקופה ועוצמת הסימפטומים אינדיווידואלי ומשתנה מאשה לאשה.

לא מדובר במחלה, אלה שינויים פיזיולוגיים תקינים המתרחשים בגופנו אך מכיוון שעשויה להיות פגיעה ניכרת באיכות החיים, יש צורך בהתייחסות מיוחדת. 

חשוב שנקרא ונבין את התקופה הזו מאחר וידע הוא כוח. ברגע שנדע כל מה שצריך על התקופה הזאת, נדע למה לצפות ואיך להקל על עצמנו בתקופה זו.

טרום גיל המעבר

מדוע זה קורה?

עם התמעטות הביציות בשחלות, ישנה ירידה הדרגתית בכמות האסטרוגן המיוצר על ידי השחלות ובמקביל ירידה בייצור ההורמון פרוגסטרון.

בתקופה זו עדיין יש ביוץ אך הוא אינו סדיר.

מקורם של התסמינים בהעדר ביוץ קבוע במחזורים החודשיים, יצירה מופחתת של אסטרוגן בשחלות ותנודות הורמונליות.

כ-20% מהנשים סובלות מתסמינים של גיל המעבר כשהווסת שלהן עדיין מופיעה באופן סדיר*.

תסמינים טרום גיל המעבר

התסמין הבולט ביותר הוא ווסת לא סדירה. נגמרו הימים בהם ידענו בדיוק מתי הווסת אמורה להגיע. כאשר הביוץ הופך לפחות קבוע, הזמן בין כל מחזור יכול להתקצר. הדימום מתקצר, מתארך, נהיה כבד מאוד וממושך ולעיתים מלווה בהתכווצויות כואבות. תופעה הגורמת לאי נוחות רבה.

חשוב לציין, כל זה לא אומר שאי אפשר להיכנס להריון. למעשה, לא מעט נשים נכנסות להריון תקין ויולדות ילד בריא גם אחרי גיל 40 **. ובכלל, ע"פ הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל קיימת מגמת עלייה במספר ההריונות לאחר גיל 40*.

תופעה נוספת היא החמרה בתסמיני התסמונת הקדם וסתית (PMS) בקרב נשים שסובלות מתסמונת זו.

נשים אלה יחושו ירידה במצב הרוח, עצבנות, חוסר סבלנות, מתח, חרדה, נטייה לדכדוך, תחושת נפיחות בכל הגוף ובייחוד בבטן ובגפיים, וגם תיאבון מוגבר. במיוחד לפחמימות.

ישנם גם שינויים במשקל ובמראה הגוף, במיוחד השמנה בטנית שלאו דווקא קשורה לאכילה.

הפרעות שינה: נדודי שינה, קושי להירדם, שינה לא טובה- יקיצות מרובות.

חשיבה מבולבלת, קושי בריכוז ובלמידה, ירידה ביכולות השכליות. (החדשות הטובות – זה זמני! )

ובנוסף, עשויים להופיע תסמינים אשר בחלקם מזכירים את תופעות גיל המעבר העתיד להגיע,

אם כי בעוצמה פחותה או באופן נקודתי – גלי חום, הזעות לילה, יובש בנרתיק וירידה בחשק המיני ובחיוניות.

גלי חום הוא התסמין הנפוץ ביותר והוא בעצם תחושת חום בכל הגוף או בפלג גוף עליון והאדמה של הפנים והצוואר. גל החום יכול להיות מלווה בהזעה או ברעידות.

ככלל, כ-30% מהנשים חוות לפחות חלק מתסמיני הפרי-מנופאוזה, ואילו בקרב כ-20% מהנשים מתרחשת הפסקת הווסת ללא כל סימנים מקדימים בדמות תסמיני הפרי-מנופאוזה. (ויקיפדיה)

אז מה אפשר לעשות? דרכי טיפול

מחזור לא סדיר והסימפטומים הנלווים, הם חלק נורמלי מהתהליך שמוביל להפסקת הווסת בכלל בזמן גיל הבלות.

אם מדובר בסימפטומים משמעותיים המפריעים לאורח החיים התקין, ישנם פתרונות שונים, קונבנציונליים ואלטרנטיביים שאפשר לאמץ על מנת לעבור את התקופה הזאת בצורה הטובה ביותר.

ניתן להשיג איזון הורמונלי גם בתקופת טרום גיל המעבר ע"י טיפולים קונבנציונליים או ע"י טיפולים משלימים כמו מאזנים על בסיס צמחים (כדוגמת הקוהוש השחור). אלו תרכובות צמחיות המיועדות למי שאינה מעוניינת להתחיל בטיפול הורמונלי.

חלק מהסימפטומים משפיעים זה על זה. למשל, שינה לא איכותית תשפיע על מצב הרוח, החיוניות ואפילו על התיאבון ולכן הגיע הזמן לדאוג לבריאות טובה באופן כללי ע"י הרגלי חיים שכדאי לאמץ:

  1. דאגי לישון שינה טובה ומספקת.
  2. תרגלי פעילות גופנית באופן קבוע. כולם מסכימים שפעילות גופנית תורמת לתפקודי הגוף, הנפש והמוח. כדאי לשלב כמה סוגים של פעילות גופנית- פעילות המשפרת כושר לב ריאה כמו הליכה וריצה ופעילות המחזקת את מערכת השלב ורצפת האגן כמו יוגה ופילאטיס.
  3. הקפידי על תזונה נכונה: ירקות ופירות טריים, מזונות עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים וסיבים תזונתיים.
  4. הקפידי על שתיית כמות נוזלים מספקת.
  5. הפחיתי בצריכת אלכוהול, מזון מעובד וסוכר.
  6. הימנעי או הפחיתי עישון.
  7. בצעי בדיקות באופן סדיר: בדיקה גינקולוגית, בדיקת שד, משטח פאפ מצוואר הרחם, ממוגרפיה ובדיקת צפיפות העצם
  8. מצאי את הדרך הטובה עבורך להירגע. ישנן דרכים רבות לכך: שינה טובה, תרגול יוגה, מדיטציה, לימוד דרכים להרפיה עצמית ותרגול נשימות על בסיס קבוע, דמיון מודרך וחשיבה חיובית.
  9. נהלי יומן מעקב. מעקב סדיר על המחזורים החודשיים יכול להראות תמונה ברורה על המתרחש בגופך.

לסיכום

אי סדירות במחזור עשויה להימשך מספר שנים.

במידה והתסמינים מפריעים לשגרת החיים כדאי ללמוד על הדרכים שניתן להתמודד איתם.

בנוסף למגוון שינויים תזונתיים, פעילות גופנית ושינויים בסגנון החיים, ניתן גם להיעזר בתוספי תזונה שיכולים להקל על השינויים הפיזיים והרגשיים. למרות שהתהליך עשוי להיות ארוך, ניתן לנהל אותו ואת התסמינים הנלווים.

והכי חשוב, אין במה להתבייש, כולנו עוברות או נעבור את זה. זהו מצב טבעי ונורמטיבי.

שיתוף בחוויות, פתיחות, ידע והבנת המצב יאפשרו לעבור את תקופת גיל המעבר כחוויה מרגשת, מעצימה ובריאה.

 

References:

פמינול




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות