לילה לא שקט. שיעול בילדים וכולם סובלים
שוב זה קורה. לילה חורפי, הילד מתעורר באמצע הלילה משתעל, לא יכול להפסיק ולא מצליח לחזור לישון. הנה מתחיל לו עוד לילה לבן… הילד סובל וההורים סובלים יחד אתו.
השיעול לא מפסיק להציק ובדרך כלל מלווה בנזלת, כאבי גרון, חום ואי שקט המלווה ברעש שמעיר את כל בני הבית שלמחרת צריכים להגיע לעבודה, לבית הספר או לגן עייפים אחרי לילה קשה. לכל זאת נוספים בדרך כלל גם חוסר תאבון, חוסר מנוחה, כאבי גרון שרק מחמירים את המצב.
אז מה אפשר לעשות? איך אפשר להקל על הילד והמשפחה ולעבור את הלילה והימים הבאים בשלום? שיעול בדרך כלל הוא תגובה טבעית של הגוף המנסה להיפטר מגירויים כמו ליחה, זיהום בקנה הנשימה או הריאות, או גוף זר שהיה יכול להיכנס לדרכי הנשימה. אצל ילדים, הסיבה נפוצה לשיעול היא גירויי חלקי הגוף הקרובים לדרכי הנשימה. ברוב המקרים, נגיף או וירוס מהווים את הגורם המאתגר ביותר, כשהם משפיעים על מערכת הנשימה וגורמים לשיעול כתוצאה מתגובת הגוף אליהם. ילדים נמצאים בגן ובבית הספר שעות רבות עם חבריהם ובחורף כשהחלונות סגורים והמזגן עובד על חימום הסיכוי להדבקה עולה. המאפיינים של הצטננות או שפעת הם שיעול יבש או מלווה בליחה, גודש באף, נזלת, עיטוש וכאב בגרון.קצת על שיעול ועל אפשרויות טיפול
מה ניתן לעשות כדי להקל על שיעול?
- מנוחה – מומלצת כדי לעזור לגוף להתגבר על המחלה.
- שתיה מרובה – ליחה, נזלת וחום גורמים לאיבוד נוזלים מהגוף. חשוב לשתות הרבה מים כדי למנוע התייבשות ולהוריד צמיגיות הליחה.
- משקה חם יכול להקל על הכאב והגירוי ולהפחית ליחה.
- נסו תרופות סבתא לשיעול כגון : מרק עוף, שום, שילוב בצל ודבש, חליטות של לימון, ג'ינג'ר ודבש.
- סירופ להקלה סימפטומטית בשיעול – אם הילד לא מצליח לישון בגלל השיעול, שימוש בסירופ יכול להקל במהירות וכך לעזור לילד ולהורים.
- בשיעול יבש נבחני (סטרידור) – אם מדובר בסטרידור קל, חשיפה של מספר דקות לאוויר קר יכולה לעזור. למשל, לפתוח את דלת המקפיא ולתת לילד לנשום את האוויר הקר או לצאת עם הילד לאוויר הפתוח, נסיעה ברכב עם חלונות פתוחים.
- כמובן שכדאי ורצוי להיוועץ ברופא ילדים.
מה לגבי שימוש מכשירי אדים?
בנייר עמדה בנושא שהוציא האיגוד הישראלי לרפואת ילדים נכתב כי "לא הוכחה שום יעילות טיפולית במכשיר אדים בכל מצבי התחלואה השכיחים בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות. לעומת זאת, היו סיבוכים בעקבות השימוש במכשיר האדים הביתי". המכשירים עלולים להכיל חיידקים שיחמירו מחלות נשימתיות במידה ואינם מנוקים כראוי1.
איך לבחור תרופה לשיעול לילדים?
- חשוב לבחור סירופ בעל טעם טוב כדי שהילד יסכים לקחת.
- מכיוון שמקור השיעול לא בהכרח ידוע, העדיפו סירופ עם מרכיבים המסייעים בהקלה על שיעול הנובע ממקורות שונים: אלרגיה, וירוסים או חיידקים.
- סירופ בעל השפעה מהירה שיאפשר חזרה מהירה לשינה ולשגרה.
- חשוב לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
- חשוב להיוועץ ברוקח או ברופא להתאמת התכשיר המתאים לגיל הילד ולמחלתו.
מה ההבדל בין שיעול יבש לרטוב?
- שיעול יבש – נגרם בדרך כלל כתוצאה מזיהום של מערכת הנשימה העליונה (האף והגרון), כגון הצטננות או שפעת. סוג זה של שיעול בדרך כלל מחמיר בחדר חם או לאחר שהילד שכב לישון. שיעול יבש עשוי גם להיות סימן מוקדם של זיהום בדרכי הנשימה התחתונות, כמו במקרה של ברונכיטיס (דלקת של דרכי הנשימה הקטנות ביותר את הריאות) או דלקת ריאות (דלקת של רקמת הריאה עצמה). סיבות אחרות כוללות אסטמה, אשר מופיעה לראשונה כמו שיעול לילה יבש, וחשיפה לעשן סיגריות או לגירויים דומים אחרים.
- שיעול רטוב (שיעול עם ליחה) – מקורו בדרך כלל בזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות(קנה הנשימה והריאות) או אסטמה הגורמים להפרשות נוזלים וליחה. השיעול מסייע להיפטר מהנוזלים והליחה המצטברים ממערכת הנשימה התחתונה.
מעבר להצטננות ושפעת שהינם הגורמים הנפוצים לשיעול, כמה מילים על גורמי שיעול נוספים:
- דלקת ריאות – הגורמים יכולים להיות חיידקים או נגיפים. בדרך כלל קודמת לה דלקת בסמפונות (ברונכיטיס). דלקת ריאות מאופיינת בשיעול רטוב עשיר בליחה מוגלתית רבה, כאבים בחזה, חום ולעיתים גם קוצר נשימה. תינוקות עשויים לסבול מחום גבוה, קושי בנשימה, אפתיות ועייפות.
- שיעול אלרגי – אלרגיה מופיעה כאשר המערכת החיסונית מגיבה לאלרגנים (חומר זר). כאשר אדם סובל מאלרגיה לחומר מסוים, מערכת החיסון שלו מגיבה על ידי יצירת נוגדנים המזהים את החומרים האלרגניים כאויבים, גם אם הם לא מהווים איום באמת. תהליך זה מוביל לשחרור של יסטמינים וחומרים נוספים בגוף, המפעילים תגובה אלרגית וגורמים להופעת תסמיני האלרגיה. מאפיינים: שיעול ממושך. השיעול עשוי להיות מלווה בליחה וכן בצפצופים. יתכנו התקפים של קוצר נשימה.
- סטרידור (נשמע כמו שיעול נבחני) – דלקת או בצקת באזור מיתרי הקול וקנה הנשימה הנגרמת מנגיפים עונתיים המאופיינת בשיעול נבחני, צרידות וקשיי נשימה. בילדים קטנים, בפרט בילדים הקטנים מגיל 3, דרכי הנשימה צרות ובצקת עשויה להקשות עליהם לנשום. השיעול עשוי להתחיל באופן פתאומי, לרוב באמצע הלילה.
- שעלת – מחלה מדבקת ביותר שיכולה להגיע למצב מסכן חיים. חיסון נגד המחלה, הניתן בטיפת חלב באופן שגרתי, הינו אמצעי חיוני למניעתה. מאפיינים: התקפים של שיעול קולני ומהיר, בסיום התקף שיעול מופיעה שריקה כתוצאה מהמאמץ של הילד לשאוף אוויר, עיניים בולטות, שינוי בצבעה הפנים , לשון משורבבת.
- שאיפת גוף זר – השיעול מופיע באופן פתאומי, ללא חום או נזלת.
מתי חשוב לפנות לרופא?
- חום גבוה (38 מעלות צלזיוס ומעלה) במשך יותר מ- 24 שעות
- חום מעל 40 מעלות שאינו יורד שעתיים לאחר תרופה להורדת חום
- קושי בנשימה/קוצר נשימה – כאשר הילד נאבק לנשום ואינו מסוגל לדבר
- במקרה של הקאות מרובות
- כאשר הילד נחנק ולא מצליח להתגבר על כך
- כאשר קיים חשש שנתקע חפץ בגרון
- במקרה של מערכת חיסונית חלשה
- במידה והילד סובל מכאבים בחזה בעת נשימות עמוקות
- שיעול דמי או צפצופים
- החמרה בשיעול
- במידה והילד מראה סימני התייבשות: בכי ללא דמעות, שתן מועט, פה יבש.
- ישנוניות, אי שקט, שינוי במצב ההכרה (בפרט אצל תינוקות)
- תינוקות עד גיל 3 חודשים
- כאשר השפתיים או הציפורניים מכחילות
- דלקת בדרכי הנשימה העליונות אשר אינה חולפת בתוך 7-10 ימים
- במידה והילד מזיל ריר או מתקשה לבלוע
- במקרה שבו הילד התעלף או הפסיק לנשום
- מומלץ להיוועץ ברופא ילדים על טיפול מתאים בכל מקרה של סימני מחלה אצל ילדים
נייר עמדה- הנחיות לשימוש במכשירי אדים בילדים (2013). האיגוד הישראלי לרפואת ילדים.
https://www.pediatrics.org.il/guids/%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%A8_%D7%A2%D7%9E%D7%93%D7%94_%D7%9E%D7%9B%D7%A9%D7%99%D7%A8_%90%D7%93%D7%99%D7%9D.pdf