טיפול בצלקת לאחר ניתוח קיסרי

בשעה טובה היגיע הרגע המאושר ואת לאחר הלידה הקיסרית, חובקת בחיקך את תינוקך האוצר הגדול מכל, או שבקרוב את מיועדת ללדת בהליך קיסרי. אז כנראה שגם את אם נמנית על 20% מהנשים בישראל, שילדו או תלדנה בניתוח קיסרי.

בשעה טובה הגיע הרגע המאושר ואת לאחר הלידה הקיסרית, חובקת בחיקך את תינוקך, האוצר הגדול מכל, או שבקרוב את מיועדת ללדת בהליך קיסרי. אז כנראה שגם את אם נמנית על 20% מהנשים בישראל, שילדו או תלדנה בניתוח קיסרי. המידע הנ"ל חשוב ומיועד עבורך, ויוכל לעזור לך לרפא ולמזער את הצלקת שנשארה לאחר הלידה הקיסרית.

כאם טרייה, או זו העומדת ללדת בקרוב, הדבר החשוב ביותר הוא שתינוקך יגיע לעולם בדרך בטוחה בריא ושלם. במקרה שלך זה כנראה בניתוח קיסרי. החתך שנותר לאחר הניתוח הוא עדות לנס החיים שהתרחש עם בואו לעולם של תינוקך היפה. ובכל זאת, אך טבעי מצדך לרצות לחזור לעצמך מכל הבחינות, ולעשות כל שביכולתך למזער את הנזק הנגרם לגופך ולהביא לריפוי, טשטוש הצלקת ומזעור הסימן שנשאר.

 

טיפול לאחר ניתוח קיסרי

מהו ניתוח קיסרי?

ניתוח קיסרי זו פרוצדורה רפואית, המוכרת גם כ"לידת חתך". במהלכה מוציאים את העובר ושלייתו מהרחם של האישה לאחר ביצוע חתך בבטנה. 

ישנם שני סוגים של ניתוחים קיסריים:

  • ניתוח אלקטיבי – ניתוח שתוכנן מראש, בהתאם לבעיה שמחייבת זאת, או במידה וזהו רצונה של האישה.
  • ניתוח חירום – ניתוח שאינו מתוכנן ומתבצע במידה ונסיבות הלידה מובילות לצורך ליילד את העובר באופן בהול.

ניתן לבצע ניתוח קיסרי בדרכים שונות, אולם כיום, הדרך הנפוצה מכולן היא ביצוע חתך רוחבי בדופן הבטן, (כלומר בקו הבקיני של היולדת). במקרים נדירים, הרופא עשוי להחליט לבצע את החתך לאורכו של קו האמצע בבטן. כמובן שבשתי הגישות, בתום הניתוח מאחים את החתך באמצעות תפירה של שכבות העור, מה שבסופו של דבר, ישאיר צלקת.

 

צלקת לאחר ניתוח קיסרי

צלקות יכולות להתפתח בדרכים שונות, כך שישנם סוגים שונים של צלקות, לרבות:

  • צלקות אטרופיות – צלקות בעלות מראה שקוע הנובע מאובדן קולגן בתהליך הריפוי.
  • צלקות היפרטרופיות – צלקות מורמות החורגות מגבולות החתך ונובעות מייצור יתר של קולגן.
  • צלקות קולואידיות – צלקות החורגות מגבולות החתך המקורי ונוצרות מייצור יתר של קולגן.

צלקת לאחר ניתוח קיסרי עלולה להשפיע על נשים לאחר לידה בשלל דרכים, החל במראה, דרך התפקוד ועד לדימוי העצמי ודימוי הגוף. 

נשים אשר מתמודדות עם צלקת לא אסתטית עשויות לחוות תחושות כמו חרדה ודיכאון, פגיעה בביטחון העצמי ופגיעה בדימוי הגוף. מלבד הפגיעה האסתטית, רקמת הצלקת עשויה לגרום לתחושה של אי נוחות ואף להקשות על ביצוע פעולות שונות, כמו למשל הרמת משקל. צלקות יכולות להיות בעלות השפעה פיזית ולגרום לגרד, כאבים, רגישות, הפרעה בתנועה וכל הנגזר מכך.

יש לציין, החלמה מניתוח קיסרי אורכת זמן, אולם יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם גם לאחר החלמה מלאה נותרת צלקת לא אסתטית. כמובן שלא ניתן לשלוט באופן שבו תתרפא הצלקת, שכן הדבר מושפע מלא מעט גורמים, החל בגנטיקה וסוג העור ועד היווצרות של זיהום או לחץ שהופעל על החתך. אולם כן ניתן לטפל בצלקת לאחר ניתוח קיסרי כדי להבטיח שתתרפא על הצד הטוב ביותר.

ניתוח קיסרי

 

שלבי הטיפול בצלקת של ניתוח קיסרי

לאחר הוצאת העובר מהרחם, הרופא יסגור את החתך שביצע בעור, בין אם על ידי סיכות, ובין אם על ידי תפרים, כאשר בתוך ההליך, הוא יחבוש את האזור. לאחר זמן התאוששות, מסירים את החבישה ומשאירים את האזור חשוף. בשלב זה, מומלץ ואף רצוי לרחוץ את האזור בהתאם להמלצת הרופא. 

לאחר שמסירים את הסיכות והתפרים, החתך מתחיל להחלים, וזה גם הזמן להתחיל לטפל ברקמת הצלקת, כמובן שכל עוד אין אדמומיות, הפרשה או דימום מהאזור. 

75% מרופאי העור ממליצים על שימוש בתכשיר המכיל ג'ל סיליקוני לשיפור מראה הצלקת.

ממחקרים עולה כי ג’ל סיליקוני:

  • משפר את מרקם הצלקת ב 86%
  • משפר את צבע הצלקת ב84%
  • משטח את גובה הצלקת ב68%

בנוסף לשיפור האסטטי של מראה הצלקת, הג'ל הסיליקוני מפחית גרד ואי נוחות הנגרמת כתוצאה מהצלקת.

References:

סקארלס




מאמרים נוספים

    הנכם מוזמנים לשיחה ששווה לכם בריאות