איך נוכל להקל על עצירות אצל תינוקות
הלידה עברה בהצלחה, התינוק בריא ושלם ואחרי כמה ימים בבית החולים הגיע הזמן להשתחרר הביתה. היום שבו אתם יוצאים מבית החולים עם התינוק החדש הוא אחד הימים המרגשים שתחוו. אז עשיתם קניות, כביסות, סידורים אחרונים ו...הגעתם הביתה. מה עכשיו?
מהרגע שמגיעים עם התינוק מבית החולים (ובעצם כבר בבית החולים) מתחיל המעקב. מתי אכל? כמה אכל? עשה גרעפס? ישן? כמה יציאות? צבע היציאות…(מי ידע שיש כ"כ הרבה אופציות!)
לא במקרה אנחנו עוקבים ומתעסקים המון ביציאות של התינוק. מדובר במדד שיכול להצביע על בריאותו ועל טיב תזונתו. היציאות הן אינדיקציה כלשהי לכך שהתינוק בסדר- מרגיש טוב ואוכל טוב.
התינוק נולד כשמערכת העיכול שלו עדיין לא סיימה את התפתחותה ולמעשה ממשיכה להתפתח עד גיל שנתיים לערך. מכיוון שכך, בתקופה זו תלוונה אותנו ההורים תופעות שונות הקשורות לעיתים לחוסר הבשלות של מערכת זו: גזים, שלשולים, עצירות ,כאבי בטן, פליטות, אלרגיות, אי סבילות.
איך נדע אם התינוק שלנו סובל מעצירות?
צבע, מרקם וכמות הצואה משתנים כל הזמן וגם שונים ונבדלים מאוד מתינוק לתינוק.
הצואה הראשונית שהתינוק עושה לאחר הלידה וביומיים הראשונים לחייו נקראת "מקוניום". צבעה שחור והיא דביקה וצמיגית. אלו הם השאריות של תכולת המעיים מהתקופה שבה שהה התינוק ברחם.
לתינוקות יונקים יש לרוב צואה בצבע צהוב חרדלי ומרקם של גבינת קוטג' ולתינוקות הניזונים מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) יש צואה בגוון חום ומרקם יותר קרמי.
גם מבחינת מספר היציאות יש שונות רבה בין תינוק לתינוק. התדירות נעה ממספר רב של יציאות ביום או יציאה קבועה אחרי כל ארוחה ועד ליציאה אחת לכמה ימים. הכל נחשב לתקין.
בהכללה, תדירות היציאות של התינוק תלך ותרד ככל שהתינוק יגדל- ממספר יציאות ביום בחודשים הראשונים ועד יציאה אחת או שתיים ביום לקראת גיל שנה.
לכל תינוק יש את שגרת היציאות שלו ולכן אין הגדרה מדויקת למצב זה וההסתכלות צריכה להיות סובייקטיבית.
ניתן לומר כי עצירות אצל ילדים ותינוקות היא תדירות נמוכה של מתן צואה ויציאות מלוות בכאב או בקושי במתן היציאה הגורמות לתינוק סבל ממשי.
לאיזה סימנים כדאי לשים לב?
- תדירות יציאות נמוכה מן הרגיל.
- כאב או מאמץ בעת ההתרוקנות: תוכלו לזהות אי נוחות, בכי, האדמת פנים וסימני סבל.
- כאבי בטן אצל תינוקות : צואה מצטברת עלולה לגרום לתחושת כאב בטן עוויתית ולרוב מלווה בנפיחות ובעיות גזים אצל תינוקות. לאחר ההתרוקנות תבוא ההקלה ותחושת השחרור.
- צואה יבשה, קשה או בקוטר גדול מדי.
- לילד "שורף" בפי הטבעת או שתראו סימני דם טרי על נייר המגבון: הוצאת צואה גדולה וקשה עלולה ליצור קרע קטן בפי הטבעת (פיסורה).
מה יכול לגרום לעצירות לתינוק?
- מעבר מהנקה לתזונה של תחליף חלב אם עשוי לגרור ירידה משמעותית בתדירות היציאות ואף אפשרות של עצירות בהתחלה, אצל רוב התינוקות. עצירות אצל תינוק יונק היא פחות שכיחה. חלב אם מתעכל בצורה הטובה ביותר במערכת העיכול של התינוק, מונע עצירות ומפחית גזים אצל תינוקות. אם התינוק ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) וסובל מעצירות- אפשר להחליף את סוג התמ"ל. כמעט בכל חברות המזון קיימות כיום תרכובות המותאמות במיוחד לקשיי עיכול ולעצירות. יש להקפיד על מיהול מדויק של התמ"ל או של הדייסה עם כמות המים המומלצת לפי הוראות היצרן.אל תסמיכו את המזון על דעת עצמכם.אם עדיין התינוק סובל מעצירות ומאי שקט, מומלץ לפנות לרופא.
- מעבר למזון מוצק. כיום מתחילים לתת "טעימות" של מזון מוצק טחון כבר מגיל ארבעה חודשים. עם השינוי בתזונה מופיעים גם שינויים ביציאות: במרקם, בצבע ובכמות. לרוב, שינויי התזונה לא אמורים לגרום לשינוי משמעותי ביציאות אך לעיתים עלולים לגרום לעצירות. כדאי לתת את המזונות החדשים בהדרגה על מנת לאפשר למערכת העיכול להתרגל למזון החדש. סיבה נוספת לעצירות במעבר לאוכל מוצק היא תזונה דלת סיבים תזונתיים ודלת נוזלים. חשוב להציע לתינוק מים לאחר אכילת ארוחה של מזון מוצק. סיבים תזונתיים נמצאים בפירות ובירקות (במיוחד בקליפתם) ובדגנים מלאים.
- תוספת ברזל. מגיל ארבעה חודשים התינוק מתחיל לקבל תוספת ברזל שיכולה להשפיע על הצבע (צואה שחורה) ועל המרקם של הצואה ולגרום לעצירות. כדאי להתחיל לתת ברזל בהדרגה, טיפה אחת ליום למשך כמה ימים ולהעלות בהדרגה עד למינון המומלץ. אם אתם חושדים כי תוספת הברזל היא האחראית על העצירות אצל תינוקכם, אפשר לרכוש בבית מרקחת תכשיר ברזל מסוג אחר. מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים או עם הרוקח בנוגע לתכשיר המתאים.
- סיבות נוספות לעצירות אצל תינוקות:
- לעיתים תרופות שהתינוק מקבל עלולות לגרום לעצירות.
- עצירות אצל תינוקות יכולה להיות סימפטום של מצבים רפואיים שונים - זו עשויה להיות תוצאה של בעיות בתפקוד מערכת העיכול או אכילה של מזון לא מתאים. כמה ימים של עצירות יכולים להיות רגילים לאחר הלידה, אך עצירות שמתמשכות יותר מימים אלו או עצירות שמלוות בסימפטומים נוספים יכולה להצביע על עניין אחר שמצריך להתייעץ עם רופא ילדים או רופא משפחה על מנת להבין את שורש הבעיה הרפואית ולקבל טיפול בהתאם למצב בו נמצא התינוק.
מה עוד נוכל לעשות על מנת לעזור לתינוק לעשות קקי ולהשתחרר?
- אמבטיה חמימה.
- עיסויים עדינים למיניהם: עיסוי הבטן בעדינות, בתנועה מעגלית עם כיוון השעון.
- התעמלות עדינה: הנעת רגלי התינוק בעדינות רבה בתנועת קיפול של הברכיים לחזה עשויה להמריץ את פעילות המעיים ובכך להקל על סיבלו של התינוק.
- ישנם בשוק תכשירים שונים לטיפול בעצירות וכדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגביהם.
*מידע זה אינו מהווה יעוץ רפואי. בכל מקרה של ספק, אנא פנו להתייעצות עם רופא הילדים שלכם.